Bewator

Tips om larm och säkerhet

De allra flesta vill ju att det ska kännas tryggt att vara hemifrån och att det ska kännas säkert att komma hem. Att garantera sig om att inte få inbrott i huset är inte lätt att göra fullt ut. Men det du kan göra, det är att försvåra för tjuven samt göra det mindre attraktivt att vilja bryta sig in just i ditt hus. Om de ändå gör det, se till att det blir så  komplicerat och obehagligt som möjligt för inbrottstjuven!

Du bör sätta upp ett larm, som gärna både låter och syns. Sen, om du åker bort, på semester och annat, lura tjuven att du är hemma. Det genom att ha någon som tar in posten, vattnar blommor och klipper gräset. Ha gärna timers på lampor, ute och inne med. 

Olika typer av hemlarm

Larm kan fungera på två olika sätt. Det kan vara att du har ett så kallat friköpt larm. Det sköter du helt själv efter att det har installerats där det ska sitta.

Sedan går det även att ha ett hemlarm som är kopplat till en larmcentral. I den första varianten blir bara du själv kontaktad om larmet utlöses medan en väktartjänst eller liknande också blir kontaktad om du har kopplat upp larmet.

Larmen fungerar båda på liknande sätt. Det är vanligt att de bygger på magnetkontakter som känner av om dörrar eller fönster öppnas och rörelsedetektorer som märker av rörelse i bostaden.

Om larmet går igång kan du bli meddelad på olika sätt, beroende på larm. Det kan vara sms, samtal, och om det är 

mer avancerade larmsystem med uppsatta kameror kan du till och med få en video-stream av vad som händer i bostaden just nu.

Jämför offerter från larminstallatörer

När du ska installera larm eller säkerhetssystem i hemmet så krävs det att du anlitar elektriker eller larminstallatör. Det eftersom det krävs särskild behörighet för att installera det. Det kan vara bra att jämföra olikka offerter och priser mellan olika installatörer, samt vad de kan erbjuda. Fundera på vad du behöver om det räcker, med ett enkelt larm, vill du ha kameraövervakning eller kanske sätta upp rökdetektorer?

27 May 2021