Bewator

Plugga till lås- och larmtekniker

Om du funderar att plugga till något som har att göra med lås, larm eller säkerhet att göra, så finns det flera olika typer av utbildningar idag att välja på. Redan då du går på gymnasiet så kan du satsa på att bli låssmed, eller låstekniker som det även kallas. 

På gymnasiet kan du läsa Hantverksprogrammet, inriktning Övriga hantverk om det är låssmed du vill bli. Sedan finns det även olika utbildningar för vuxna samt att det även går att så att säga gå i lära hos en låssmed. 

Som låssmed får man bland annat låsa upp dörrar för de som låst sig ute, eller om de tappat nycklarna. Du kan även göra nya nycklar, kopiera nycklar och annat. Yrket handlar även om att tillverka låscylindrar,  montera dörrstängare, passagesystem, larm, kameraövervakning, kassaskåpslås samt mer därtill. Även som låssmed kan man numera installerar larm och det gör att yrket närmar sig en del både larm- och säkerhetstekniker och larminstallatör.

Larm- eller säkerhetsutbildning

Om du är sugen på att lära dig mer om larm och säkerhetsteknik så går det att hitta flera utbildningar inom detta. Det är då en massa kurser så som ellära, brandlarmssystem, CCTV-system, Energi- och Elektroteknik samt mer därtilll. Du kan jobba som egen eller i ett företag för att göra olika installatoneer eller för att programmera och driftsätta säkerhetsystem eller sätta in brandlarm, inbrottslarm, TV-övervakningssystem eller passersystem.

Mycket handlar även om att integrera olika säkerhetsystem med varandra samt att jobba med att nätverksansluta larm, vilket innebär att du ansluter larmet till kundens nätverk och IT-system.

Efter avslutad larmteknikerutbildning kan du jobba på ett säkerhetsföretag eller varför inte starta ett eget?

24 May 2021